Historiske og moderne døre

til ikonisk og fredet byggeri.

Pigeskolen i Christiansfeld er en del af et helt særligt stykke historie, der er så stort, at det i 2015 bragte hele byen Christiansfeld på UNESCOs verdensarvsliste. Når du går rundt i byens gader i den lille by i Sønderjylland, fornemmer du da også straks, at byen er noget helt særligt.

Byen er opbygget af Brødremenigheden i slutningen af 1700-tallet, hvor de i landdistrikterne ellers byggede små, skæve bindingsværkshuse med små vinduer og lavt til loftet. Husene i Christiansfeld er helt anderledes. Gaderne er lange, lige og brede, og husene er bygget i to etager – snorlige, glatte murstensfacader i gule mursten, højt til loftet og med store rokoko vinduer. Alt sammen noget man på den tid ellers kun fandt i kongelige og adelige byggerier i København.

Pigeskolen Christiansfeld fyldningsdør
Egetræsdør glas

Fyldningsdøre

Malet i historiske korrekt grå farve

Egetræsdør glas

Brede karme

Giver dørene solidt fundament

Egetræsdør glas

Branddør

Med skjult dørlukker

Messinghængsler egetræsdør

Tagetage

Douglas vægge og fyldningsdøre

Egetræsdør glas

Moderne møder klassisk

Fyldningsdøre og glatte glasdøre

Egetræsdør glas

Moderne glasdøre

i douglas træ

Egetræsdør

Der er tilføjet moderne døre

hvor der oprindeligt ikke var døre

Egetræsdør glas

Messinggreb

Forbinder klassisk og moderne

Glasdør douglas træ

Dør uden bundstykke

Tillader gennemgående gulve

Glasdør douglas træ

Skjulte hængsler

Giver en enkel og funktionel løsning

En kulturskat bliver restaureret på smukkeste vis med fokus på bevarelse af det originale kombineret med det moderne og nytænkende.

Vahle har haft den store fornøjelse at levere døre til Pigeskolen i Christiansfeld. Vahle har gennem tiden også tidligere bidraget med døre til renoveringer af Brødremenighedens huse i Christiansfeld udført af den primære byggesagsrådgiver Tegnestuen Mejeriet. Pigeskolen er en af de sidste af de store byggerier i byen, der er blevet renoveret.  Brødremenigheden valgte at sælge pigeskolen til kommunen i 1920, da Pigeskolen lukkede.

”Min kone, Grethe, og jeg var så heldige at få lov til at købe Pigeskolen af kommunen,”

fortæller Hans Erik Bylling fra virksomheden Aller Aqua Group.

”Virksomheden Aller Aqua er en virksomhed med rødder langt tilbage i historien her i området, så det betyder utroligt meget for os, at vi har fået muligheden for at være med til at bevare et smukt stykke historie. For os har det samtidigt utrolig stor symbolsk værdi for os. Fyldningsdørene er malet i den karakteristiske grå farve, som har været meget dominerende for Brødremenighedens byggerier i Christiansfeld. Vi fik foretaget en farveanalyse for at være sikre på, at farven var, som vi forventede, fordi vi har set den i de andre huse, som vi har renoveret,”

forklarer bygningskonstruktør Peter Buchholt Petersen, Tegnestuen Mejeriet.

Pigeskolen var en af de tidligere B-fredninger, som man ikke har mere, hvilket betyder, at alt indvendigt ikke har været beskyttet af fredningsreglerne. Kommunen havde igennem ca. 100 år brugt huset til mange forskellige formål med det resultat, at alt det oprindelige indvendigt i huset stort set var ombygget.

Der var kun ganske få oprindelige elementer tilbage indvendigt. Heriblandt ét enkelt dørblad. Dørbladet er blev renoveret og den oprindelige dør er på den måde bevaret. Alle de nye fyldningsdøre, som Vahle har leveret, er lavet som nøjagtige kopier af den oprindelige dør fra slutningen af 1700-tallet produceret som både lyd- og branddøre.

Moderne glasdør markerer, hvor der ikke historisk har været døre

Udover de klassiske fyldningsdøre, så er der også valgt glasdøre i mere nutidig og enkel stil. Glasdørene er udført i ubehandlet fyrretræ, der ligesom fyldningsdørene har messing dørgreb fra Randi.

Alle fyldningsdørene er opgraderet til moderne lyd- og brandkrav og har en integreret dørpumpe (skjult dørlukker).

De skjulte hængsler får glasdørene til at fremstå helt skarpe og stilrene, hvilket er helt i tråd med ånden i Brødremenighedens byggestil.

”Vi har valgt at bruge døre i nutidigt design der, hvor der oprindeligt ikke har været døre. Det arkitektoniske greb her går på, at det skal være tydeligt, når vi foretager valg, der afviger fra det oprindelige. Vi har valgt at bruge glasdøre som er moderne, og som giver mulighed for lys og transparens mellem rummene,”

fortæller bygningskonstruktør Peter Buchholt Petersen, Tegnestuen Mejeriet.

Historiske døre med moderne lyd- og brandkrav

Fyldningsdørene står skarpt mod de råkalkede vægge og nogle steder friser af fritlagte stykker murværk.

”Det perfekte ligger i, at alting virker helt naturligt og enkelt. De brede karme er et eksempel på, at man bare bliver glad for at se på dørene. Karmene er jo plankekarme. Det er en ren fornøjelse at se på”,

fortæller bygningskonstruktør Peter Buchholt Petersen, Tegnestuen Mejeriet.

Pigeskolen i Christiansfeld var en arkitektonisk perle, da den blev bygget. Den er nu genskabt så den både i form og funktion kan yde respekt til det oprindelige.

”Brødremenigheden var kendte for deres ekstremt dygtige håndværkere og deres store fokus på kvalitet, design og samarbejde. Brødremenigheden opstod som modreaktion til katolicismens pomp og pragt. De lagde stor vægt på en enkel tro med lige rettigheder til alle, herunder uddannelse til piger, og det afspejlede sig også i deres byggestil,”

forklarer bygningskonstruktør Peter Buchholt Petersen, Tegnestuen Mejeriet. Brødremenigheden lagde vægt på, at man skulle bygge med funktion for øje, så selvom de ikke længere ejer Pigeskolen, så lever ånden videre. Aller Aqua Group har med største respekt tilført en ny funktion til huset, der i dag rummer både private lejemål, virksomhedslejemål og mødelokaler, som bliver brugt af Aller Aqua Group.

”Jeg er virkelig glad for resultatet med Pigeskolen. Vi har renoveret Brødremenighedens huse i Christiansfeld i rigtig mange år nu, så det er en stor tilfredsstillelse at se Pigeskolen renoveret uden at gå på kompromis med noget som helst. Det er en kæmpe gevinst for byen, at de nye ejere har været villige til at gennemføre alting på dette niveau. Det er ren filantropi fra Hans Erik og Grethes side. Når det kommer til dørene, så ligger det jo helt naturligt at ringe til Vahle. I kender opskriften på at lave historiske døre med moderne lyd- og brandkrav, og vi kender heldigvis jeres telefonnummer”.

Citat: Bygningskonstruktør Peter Buchholt Petersen, Tegnestuen Mejeriet.

Projektdetaljer

Arkitekt:

Tekniske detaljer

Fyldningsdøre, Glasdøre, BD30, Lyddøre/dB35, Synlige hængsler, Douglas

Interesseret?

Kontakt os for et uforpligtende tilbud.

Se flere muligheder med fyldningsdøre

Klassiske fyldningsdøre produceret efter traditioneller håndværksprincipper.

Klassisk fyldningsdør