Smykkeskrinet i Aarhus - fredet bygning bliver nænsomt renoveret og ombygget

Genskabte fyldningsdøre til det tidligere Statsbibliotek og Erhvervsarkiv

Det tidligere Statsbibliotek og Erhvervsarkiv, også kaldet Smykkeskrinet, er et af Hack Kampmanns smukkeste arkitektoniske aftryk i Aarhus. Smykkeskrinet har modtaget Snedkerprisen 2021 for den gennemførte og nænsomme renovering af bygningen, som nu er indrettet til en moderne retsbygning og arbejdsplads. Vahle har både leveret historiske døre i nøjagtige kopier af de oprindelige, men også døre med et moderne udtryk.

Snedkerprisen 2021

Smykkeskrinet skal fremover huse Retten i Aarhus.  Den ærefulde Snedkerpris 2021 til Retten i Århus modtages af Rønnow Arkitekter på vegne af det team der står bag den omfattende renovering og ombygning, herunder også Vahle.

Snedkermester Mads Raaschou, oldermand i Københavns Snedkerlaug og medlem af priskomitéen fortæller: 

"Værdsættelsen af træet og det gode snedkerhåndværk kan foregå på mange niveauer, og når alle niveauer vil det samme, kan ren træmagi opstå. Det er restaureringen og ombygningen af Retten i Aarhus et forbilledligt eksempel på.”

Inge-Lise Kragh, arkitekt og partner i Rønnow Arkitekter, fortæller om pristildelingen:

“Det er en stor glæde for Rønnow Arkitekter og hele teamet bag projektet, at restaureringen og ombygningen af Retten i Århus i år får tildelt den ærefulde Snedkerpris. Det er et fantastisk projekt, som alle involverede er gået til med største omhu, passion og faglige stolthed. Bygningen er født som et arkitektonisk og håndværksmæssigt mesterværk og det har alle involverede gennem hele projektet haft som målestok. Tilgangen har været at tage udgangspunkt i det eksisterende og balancere opfyldelsen af de behov, der ligger i den nye funktion, med hensynet til bygningens fredningsværdier.”

Smukke fyldningsdøre med fantastiske relieffer udført i mahogni nøjagtigt som de originale døre.

Nøjagtige kopier til gammelt byggeri

Vahle har leveret nøjagtige kopier af de smukke historiske døre i bygningen, som samtidigt er blevet opgraderet så de opfylder moderne brandkrav. De klassiske døre er smukt udformet i mahogni med messing detaljer.

Til den moderne ombygning har Vahle desuden leveret døre i moderne stil.

Arkitekt: Rønnov Arkitekter

Fotograf: Helene Høyer Mikkelsen

Galleri
Andre projekter