Nyt sommerhus i stram og enkel arkitektur, hvor dørene skaber kontrast og giver personlighed

”Vi ville ikke have et sommerhus der lignede et udstillingshus, og derfor har det aldrig været på tale at bruge hvide glatte døre. Dørenes materialer har en stoflighed, der give huset sjæl og personlighed.” forklarer bygherre og arkitekt om sit nye sommerhus. Husets grundlæggende arkitektur er enkel og lidt stram. Arkitektens greb på at bløde op på dette er i høj grad skabt gennem valget af materialer på alle overflader lige fra døre til fliser, behandling af vægge, inventar og møbler.

Oprindeligt var der et gammelt sommerhus fra 60erne, og det var egentlig planen at renovere og udvide det eksisterende hus. Men det blev for omfattende, og derfor blev det gamle revet ned og et nyt bygget. Sommerhuset ligger i kuperet terræn og er bygget i 2 niveauer, for at kunne nyde udsigten over Kattegat.

Det 170 m2 store hus er bygget, så det kan fungere som et stort og åbent hus, når man vil det. Når der er gæster, kan man med en enkelt dør, en glasdør, lukke af når der er behov for det. Dørene er som oftest slet ikke lukkede, og det giver en åbenhed og rummelighed, som man ikke ville få med et sommerhus bygget med en traditionel værelsesgang.

Det startede med trædørene

Samarbejdet med Vahle startede med bygherres ønske om døre i Douglas træ. Det endte med både en skydedør udført i Douglas finer, samt en egetræsskydedør med glas. Douglas-døren har efter 2 års brug fået patina især i form af farveforskelle i træet på dørbladet. Det er ret tydeligt, at skydedøren som oftest står næsten helt åben. Men det er patina som bygherre er glad for. Det er et naturmateriale der udvikler sig, og det må det gerne.

Materialevalg efter arkitektens hoved

”Jeg har været fan af linoleum som materiale i hele min karriere som arkitekt” forklarer arkitekt Vibeke Garder, og fortsætter ”Jeg så på et tidspunkt et hus fra 60erne i Sverige med linoleumsdøre, og tænkte, at det kunne jeg også godt tænke mig. Os der er vokset op i 60’erne kan huske værelsesgange med grimt linoleum, og mange har derfor et anstrengt forhold til materialet. Men linoleum er et virkeligt lækkert naturmateriale, slet ikke som vinyl, og så er det meget nemt at vedligeholde”.

Linoleumsdøre – et bæredygtigt og lækkert naturmateriale

”Jeg har været fan af linoleum som materiale i hele min karriere som arkitekt” forklarer arkitekt Vibeke Garder, og fortsætter ”Os der er vokset op i 60’erne kan huske værelsesgange med grimt linoleum, og mange har derfor et anstrengt forhold til materialet. Men linoleum er et virkeligt lækkert naturmateriale, slet ikke som vinyl, og så er det meget nemt at vedligeholde”.

Der er valgt messing til alle dørene, men også til andre dele af interiøret. ”Vi bor jo tæt på havet, så derfor skulle det være messing. Messing forvinder vi med træbåde, hvor det bliver brugt, fordi det er et metal der tåler saltvand. Messing patinerer flot, og vi synes slet ikke at det skal pudses blankt. Så det løses samtidigt også vores ønske om at gøre huset vedligeholdelsesvenligt”. Der er valgt greb fra serien "Skodsborg" fra Kyner & Co i samme design som hængslerne.

”Vi er meget tilfredse med vores døre. De er super-flotte. Men jeg vil også gerne rose samarbejdet med jer. Normalt, når jeg skal beskrive valg af døre i projekter, så er det ud fra et katalog. Men med jer har det været helt anderledes. I er indgået i projektet med en faglig sparring, der har været meget værdifuld for os. I startede med at spørge om, hvad vi gerne ville at dørene skulle gøre for os. Og så har I bare et fantastisk kendskab til materialer, og hvad de kan.”

Citat: Arkitekt Vibeke Garder

Teknisk beskrivelse: Skydedør i Douglas finer med glasparti ∙ Glatte døre i linoleum ∙ Skydedør i eg med glas ∙ Fast glasparti ∙ Messing hængsler, låsekasse og slutblik

KONTAKT OS FOR ET UFORPLIGTENDE TILBUD

Galleri
Andre projekter