Højtidelig og enkel arkitektur udført i smukke, robuste materialer

Det helt overordnede mål for arkitekturen i det ambitiøse nye kapel i Odder har været højtidelighed og enkelhed. Kapellet fremstår i sin arkitektur enkel og fri for religiøse symboler, for at skabe en rolig ramme, uden en masse pynt, som kan bruges af alle, uanset religiøsitet, til et sidste farvel.

Bygningen er for arkitekten lige så meget en skulptur som en bygning. Den er tænkt som både en lukket og åben bygning med flere lag, som man trænger længere og længere ind i. Her har lys og skygge været et bærende tema, fordi lys har en helt særlig betydning. Bygningen er lukket udefra som et værn om privatlivets fred. Det stærke lys indenfor gør, at man ikke kan kigge ind. Indefra kommer der til gengæld det mest fantastiske lysindfald fra de små huller i murværket. Dette arbejde med effekterne af lys og skygge er bl.a. inspireret af den arabiske byggestil.

 

 

Eg er et robust materiale der patinerer smukt

Det helt afgørende for arkitekten har været at finde nogle få, robuste materialer der patinerer smukt, så kapellet kan fremstå flot også om 200 år med materialer, der bare bliver flottere som årene går. Derfor er der valgt tegl, eg og messing som de bærende materialer. Stort set alt er bygget i disse materialer. Materialevalg og lys og skygge har været de grundlæggende elementer i at skabe en form for det højtidelige og enkle rum.

Brede dobbeltdøre med smalle karme udført som branddøre

Dørene ind til ceremonirummet er dobbeltdøre udført som branddøre i meget store dimensioner. Dørene bevarer deres enkelthed og elegance ved det, at karmbredden er af minimal bredde. Kombinationen af meget brede døre og smalle karme var en afgørende faktor, da Vahle blev valgt som leverandør. Egetræets lyse, flotte struktur står i flot kontrast til det røde tegl og det gyldne messing.

Døren er den vigtige overgang

Døre har en utroligt vigtig funktion i overgange fra ét rum til et andet, forklarer arkitekt Johan Gjøde. Ikke mindst i sådan en rum som dette. Det er det første man ser, og det første man rører ved, når kisten skal bæres ud af ceremonirummet. Det har derfor været utrolig vigtigt at finde den bedste kvalitet af egetræsfiner til dørene.

Skjulte hængsler

Alle døre i kapellet er udført i eg og messing. Hvor det har været muligt, er der valgt skjulte hængsler. Det er valgt, for at få døren til at fremstå så enkelt som muligt. 

Messing og eg giver liv og varme

Ligesom eg, så patinerer messing virkelig smukt. På badeværelset er der brugt messing på både dør og interiør. Charmen ved messing ligger i, at det får liv med tid og ved brug. Materialerne tilfører på den måde liv og varme til et byggeri, som ellers ikke har ret mange andre virkemidler, og hvor man som pårørende til en afdød netop har brug for et varmt og venligt miljø at tage afsked i.

"Man lægger altid mærke til projekter, hvor der er valgt gode materialer. Når man har opgaver som denne, så har vi det lange lys på. Derfor har vi grebet opgaven helt kompromisløst an. I er nogle af de få, der kan levere døre i de rigtige bredder og finer i den kvalitet, som sådan et projekt påkræver. Vi har tilmed haft en god dialog gennem hele processen, som har fungeret nemt og smidigt med en hurtig responstid. Det har været vigtigt og en unik opgave for os, som vi er meget tilfredse med resultatet af, og som vi vil være stolte af i resten af vores karriere."

Citat: Arkitekt, cand.arch. Johan Gjøde

Arkitekt Gjøde & Partnere Arkitekter

Teknisk beskrivelse Dobbeltdøre ∙ Glatte døre i eg  ∙ BD30

KONTAKT OS FOR ET UFORPLIGTENDE TILBUD

Galleri
Andre projekter