Fyldningsdøre som replika

Det Grå Fyr restaureres med fyldningsdøre, der gengiver det oprindelige udtryk

 

Det Grå Fyr blev opført i 1858 af den danske arkitekt N. S. Nebelong. Da fyret blev restaureret, leverede Vahle 12 fyldningsdøre, der er nøjagtige rekonstruktioner af de oprindelige døre. Se mere på Instagram.

Håndmalede døre viderefører den originale stil

Målet med istandsættelsen af det gamle fyrtårn var at bevare det originale, arkitektoniske udtryk. Derfor leverede Vahle dørene umalede, så de efter monteringen kunne males med pensel i hånden for at ramme det oprindelige udtryk. Udover selve fyrtårnet består Det Grå Fyr af en fyrmesterbolig samt to udhuse.

 

Klassisk fyldningsdør som replika.

Dørene er rekonstruktioner af de originale døre og malet i hånden for at se autentiske ud.
På Hotel Randers er fyldningsdørene ligeledes malet i hånden for at formidle hotellets ånd.

 

Ingen kan se, at fyldningsdørene er nye

Arkitektfirmaet Elgaard Architecture er totalrådgiver på projektet. CEO, arkitekt Peder Elgaard, forklarer, at Vahle leverede det ønskede produkt på baggrund af firmaets opmålinger. Han fortæller, at de nye fyldningsdøre indgår så naturligt i den rekonstruerede historiske helhed, at ingen bemærker, at dørene er nye.

At renovere en fredet bygning er en speciel opgave

Renoveringen af Det Grå Fyr var en speciel opgave, fortæller projektleder, Jens Christian Kristensen, fra byggefirmaet Arne Andersen Vrå A/S, der varetog tømrer-, snedker- og tagarbejdet. Opgaven skiller sig ud, forklarer han, fordi det er en fredet bygning, hvor der er krav om, at renoveringen bliver holdt i gammel stil.

Formidlingscenter for fugle- og naturinteresserede

I maj 2017 åbnede Det Grå Fyr som formidlingscenter for fugle- og naturinteresserede. Centret drives af Naturstyrelsen sammen med Dansk Ornitologisk Forening, Frederikshavn Kommune og Turisthus Nord. Fyret ejes af Realdania By & Byg, der er bygherre på projektet.

 

Arkitekt Elgaard Architecture

Teknisk beskrivelse Fyldningsdøre ∙ BD30 ∙ Speciallavet profil

Galleri
Andre projekter