Det Grå Fyr ∙ Elgaard Architecture

Danmarks nordligste fyrtårn restaureres med indvendige døre, der gengiver det oprindelige udtryk

 

Det Grå Fyr blev opført i 1858 af den danske arkitekt N. S. Nebelong. Da fyret blev restaureret, leverede Vahle 12 indvendige døre, der er nøjagtige rekonstruktioner af de oprindelige døre.

Håndmalede døre viderefører den originale stil

Målet med istandsættelsen af det gamle fyrtårn var at bevare det originale, arkitektoniske udtryk. Derfor leverede Vahle dørene umalede, så de efter monteringen kunne males med pensel i hånden for at ramme det oprindelige udtryk. Udover selve fyrtårnet består Det Grå Fyr af en fyrmesterbolig samt to udhuse.

Ingen kan se, at dørene er nye

Arkitektfirmaet Elgaard Architecture er totalrådgiver på projektet. CEO, arkitekt Peder Elgaard, forklarer, at Vahle leverede det ønskede produkt på baggrund af firmaets opmålinger. Han fortæller, at de nye døre indgår så naturligt i den rekonstruerede historiske helhed, at ingen bemærker, at dørene er nye.

At renovere en fredet bygning er en speciel opgave

Renoveringen af Det Grå Fyr var en speciel opgave, fortæller projektleder, Jens Christian Kristensen, fra byggefirmaet Arne Andersen Vrå A/S, der varetog tømrer-, snedker- og tagarbejdet. Opgaven skiller sig ud, forklarer han, fordi det er en fredet bygning, hvor der er krav om, at renoveringen bliver holdt i gammel stil.

Formidlingscenter for fugle- og naturinteresserede

I maj 2017 åbnede Det Grå Fyr som formidlingscenter for fugle- og naturinteresserede. Centret drives af Naturstyrelsen sammen med Dansk Ornitologisk Forening, Frederikshavn Kommune og Turisthus Nord. Fyret ejes af Realdania By & Byg, der er bygherre på projektet.

 

Teknisk beskrivelse BD30 ∙ speciallavet profil

Galleri