Carlsbergs nye internationale hovedsæde – et ikonisk byggeri med højt ambitionsniveau på alle parametre.

Ambitionen med Carlsberg Groups nye hovedsæde har været at bygge et sted, som rammer en åre der kan favne mange mennesker. For Carlsberg er både en folkelig institution, er kulturbærende for Danmark, og skal samtidigt være hovedsæde for hele verden. Byggeriet skal desuden både være et rart hus at være i, være af høj kvalitet samt have elegance.

Carlsberg bryggeriet er placeret her på grund af vandet. Det var vigtigt for Carlsberg at det nye hovedkontor skulle ligge nøjagtigt hvor det ligger, selvom det har været ret kompliceret midt i et villakvarter, hvor der er meget vand og et bakket landskab.  Det gør at huset er formet efter beliggenheden, på en smuk og organisk vis.

Det centrale i byggeriet er atrium der vender ud mod haven og trækker landskabet ind i bygningen. Alle fællesfunktioner på etagerne vender ud mod atrium hvorfra man bevæger sig af en smuk trappe op gennem bygningen.  Alle i huset bliver dermed trukket mod atrium, som bliver et fælles samlingspunkt som ikke er statisk, men hvor man tværtimod er i bevægelse.

Enkelt materialevalg med dybe og brede referencer

”Der er valgt meget få materialer. Fælles for dem er, at de er ædle, de patinerer flot og de taler sammen med resten af det fine byggeri”, forklarer arkitekt Vivianna Schøttz Andersen. Farverne i materialevalget er gyldne og strækker sig fra det helt lyse til det meget mørke. Derfor er gulvene produceret af lys bambus og lys terrazzo, mens dørene er helt mørke produceret af røget eg. Der er valgt kobber i glaspartierne med reference til både kobbertaget og kobberkedlerne. Messing er desuden brugt til at repræsentere det gyldne som fx i Carlsberg-logoet.

Enkelt materialevalg med dybe og brede referencer

”Der er valgt meget få materialer. Fælles for dem er, at de er ædle, de patinerer flot og de taler sammen med resten af de fine byggerier”, forklarer Lead Design Architect Vivianna Schøttz Andersen. Farverne i materialevalget er gyldne og strækker sig fra det helt lyse til det meget mørke. Derfor er gulvene produceret af lys bambus og lys terrazzo, mens dørene er helt mørke produceret af røget eg. Der er valgt kobber på facaderne som reference til både kobberkedlerne og kobbertaget på de øvrige Carlsberg byggerier i området. Messing er desuden brugt til at repræsentere det gyldne som fx i Carlsberg-logoet.

Røget eg – giver ædelhed og opleves som en smagfuld, tung og mørk øl

Alle etager i byggeriet er bygget ens, hvor træpanelerne i røget eg er tænkt til at skulle skabe en oplevelse i sig selv i kraft af ædelheden i materialet. Røget eg trækker desuden på referencer til en mættet tung, mørk øl.

”Huset er et møbel i sig selv, og alt hvad der er lodret i bygningen, er bygget i røget eg. Det taktile og det sanselige har haft stor betydning. Det skal være noget der er smukt i sit udtryk, og rart og varmt at røre ved. Derfor skulle døren heller ikke være noget der er påklistret - hele elementet skulle stå homogent. Det er det vi kender Vahle for at kunne lave”, siger Lead Design Architect Vivianna Schøttz Andersen.

 

 

 

Der er brugt indbyggede dørpumper for at kunne lave en minimalistisk og integreret løsning, hvor døren går i et med væggene. ”Hængslingen på dørene er rigtig god. Det er en sindssygt elegant løsning, fordi det bliver helt plant. Det er blevet lige præcist, som vi har drømt om” fortæller Lead Design Architect Vivianna Schøttz Andersen begejstret.

Det der er enkelt, er sjældent simpelt

Lige så enkelt, homogent og smukt dørene står, lige så teknisk udfordrende har de været at konstruere. Hele dørkonstruktionen er ny. Døren vender indad mod rummene og er produceret i egetræsfiner fra leverandøren af vægpanelerne.

Træpanelerne hvori dørene indgår er skulpturelle i deres udtryk. Der er en fuldstændig ensartet overflade på dør og væg, fordi der er anvendt træ fra samme leverandør. Samlingerne er desuden så millimeter-tynde, at det er svært at afgøre hvor dørene er placeret.

Brand- og lyddøre der opfylder bygherres krav

Dørene er produceret som både brand- og lyddøre. Afhængigt af placeringen i bygningen har dørene enten BD30 eller BD60 godkendelser ligesom de også opfylder forskellige lydkrav.

Som publikum kan man glæde sig til, at Carlsberg, når det er muligt, åbner op for offentligheden til deres smukke have. Haven var oprindeligt lavet til Carl og Ottilias private villa, med fine skulpturer og pavilloner. Den nye del af haven er lavet med stor respekt for den eksisterende have. Vandet har været et vigtigt element i udformningen af den nye romantiske have, med buede stier, en sø og kilde der risler langs det nye hovedsæde. Fra haven har man mulighed for et kig ind i det spændende atrium der er hjertet i byggeriet.

Hos Vahle er vi enormt stolte over, at vi har fået det privilegium at levere til et byggeri der på alle måder repræsenterer høj kvalitet, æstetik og omtanke. Vi bygger døre der skal kunne holde i mindst 100 år, og Carlsberg har fået et nyt hovedsæde der rammer et format med mindst lige så lang levetid.

”Vi valgte Vahle, fordi I havde den bedste løsning, og fordi vi allerede have et godt referenceprojekt fra Bestseller. Lige siden jeg så jeres dørløsning hos Bestseller første gang, har jeg været solgt. Vi har fået en superfin løsning, som både vi og bygherre er overordentligt tilfredse med, og vi har haft et godt og løsningsorienteret samarbejde med Vahle.”

Citat: Lead Design Architect, Vivianna Schøttz Andersen

KONTAKT OS FOR ET UFORPLIGTENDE TILBUD

Arkitekt C.F. Møller Architects

Teknisk beskrivelse Glatte døre ∙ BD30, BD60 ∙ Lyddøre ∙ Integrerede dørpumper ∙ Indadgående  ∙ Røget eg

Galleri
Andre projekter